9H- Küresel ve Uluslararası Tanımlar
KÜRESEL – ULUSLARARASI TANIMLAR
Sömürü, insanın ya da toplumun emeğini, haklarını, mülklerini, inançlarını, davranışlarını kötüye kullanma durumlarının hepsidir.
Yabancılaşma (Yozlaşma), bireyin ya da toplumun kendi dilinden, kendi insanlarından, kendi kültüründen, kendi gerçekliğinden uzaklaşması ya da uzaklaştırılması anlamına gelir.
Emperyalizm, güçlü ülkelerin diğer ülkeler üzerinde baskı kurup, o ülkelerin kaynaklarını sömürmeleri anlamına gelir. Küresel İstila ise, küresel güçlerin ülkeler üzerinde uyguladıkları ekonomik ve kültürel sömürü durumudur.
Modernleşme- Küreselleşme (Tek tipleşme), dünya çapında ekonomik ve siyasi güçlerin etkisi ile yer yüzündeki insanların fikirlerini, kültürlerini, davranış biçimlerini belirli yöne doğru değiştirme anlayışıdır.
Modern (Modernlik), kişinin, toplumun ve ülkenin kendi isteği ile yenileşmeye ve yeniliklere açık olma durumudur. Modernleşme yenilikleri farklı araçlar ile toplumlara alıştırma durumu olarak modernlik ile karıştırılmamalı.
Batı ya da Dış Güçler, olarak tarif edilen tanımların tamamı küreselleşme ve sömürü adına hareket eden büyük, güçlü, küresel devletlerdir.
İhanet (Hainlik), güveni kötüye kullanma, aldatma, dolandırma, bir başkasının hakkını çalma gibi şekillerde ortaya çıkar.”
HUKUKİ TANIMLAR – HAKLAR
Adalet, Kurallara göre davranma, dengeyi göz etme ve hüküm verme anlamına gelir. Hukuk, devlet kurallarının bütününe verilen genel isimdir. Kural (Yasa, Kanun), uyulması gereken ve uyulmadığında yaptırımları olan düzenlemelerdir.
Barış, aynı yerde yaşayan insanların kavgadan uzak, birlik, huzur ve uyum içinde yaşamasıdır.
Birlik (Bütünlük), aynı bölge ya da ülkedeki insanların bir ülkü etrafında, ilkeler ve gönül bağı ile barış içinde yaşamasıdır.
Eşitlik, insanların tümüne, haklar bakımından adaletli olma ve kimsenin bir başkasından ayrıcalıklı olmama
Özgürlük (Hürriyet), ilk akla geldiği gibi insanın istediğini yapması, istemediğini yapmaması olarak düşünülmemeli. Özgülük, hukukça yasaklanmamış olan, yasal ve serbest olandır.
Toplumsal Çıkar, halkın tamamının ya da geneli ilgilendiren durumlardır.